Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hunden Evita hjälper eleverna att lära Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hunden Evita i Habo hjälper eleverna att lära

Uppdaterad
Publicerad

På Alléskolan i Habo har hunden Evita deltagit i undervisningen sedan april i år. Hon utbildas just nu till pedagoghund och ska hjälpa barnen att lättare lära sig i skolan.

En treårig labradoodle vid namn Evita håller på att utbildas till pedagoghund tillsammans med sin matte Christel Lindqvist. Just nu gör de sin praktik på Alléskolan i Habo. Att läsa, leka och stötta barnen är nu vardag för Evita.

– Evita är väldigt lyhörd och duktig på att känna av olika människotyper och deras behov, hon dömer ingen på förhand. Jag tror fler skulle må bra av att ha en hund med i undervisningen, säger specialläraren och Evitas matte Christel Lindqvist.

Elias Jerkros är nio år gammal och går i tredje klass på Alléskolan. Han är en av de elever som får stöd av Evita i undervisningen, något han trivs väldigt bra med.

– Det är roligt att ha en liten hund att läsa för och göra tricks med, skolan blir roligare, säger Elias Jerkros.

Märker elevernas engagemang

Annika Lundberg jobbar som socialpedagog på skolan och brukar följa med eleverna på lektion hos Evita. Hon har märkt att eleverna vill lära sig mer och anstränger sig på ett annat sätt än när de har lektioner utan Evita.

– Det har varit fantastiska reaktioner hos de elever som jag har varit med här. Exempelvis en elev som inte gillar att läsa i vanliga fall, frågade efter att ha läst ett kapitel om den fick läsa ett till för Evita. Hon har en helt fantastisk inverkan på eleverna, säger Annika Lundberg.

I klippet ovan får ni se när Elias har lektion tillsammans med Evita och Christel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer