Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur gör Jönköpingsborna när det gäller att lämna dricks? I klippet hör du svaret. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Hur dricksar du? Så gör Jönköpingsborna på restaurang

Uppdaterad
Publicerad

Att lämna dricks efter ett restaurang- eller krogbesök kan ibland vara ovant och det är svårt att veta hur man ska göra. Och för Jönköpingsborna kan det variera hur man reagerar på att lämna dricks.

Hur gör Jönköpingsborna när det gäller att dricksa? I klippet ovan hör du svaret.

Ellinore Törnblom från Jönköping upplever att det hänger mycket på just bemötandet på restaurangen, och hur bra service man får.

– Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska lämna i dricks beroende på bemötandet men jag brukar lämna mellan 10 och 15 procent i alla fall, säger hon.

Hur gör du? Brukar du lämna dricks?

Magnus • Aldrig att jag skulle lämna dricks i Sverige! Vi har ju avtal och förhandlade löner. Det är bara frågan om en amerikanisering som restaurangerna inte är dummare än att de utnyttjar.

Hasse • Nej. Servering ska ingå i priset

Peter • Varför ska vi hela tiden impotera alla dåliga saker från staterna hela tiden? Förväntas 10% dricks så kan de sänka priserna 10% också. Sedan ska man ju även tänka på att knappast alla skattar på sina drickspengar, vilket då blir svarta pengar? Nej, allt ska ingå i den slutgiltiga summan, inget hittepå bara för att hålla nere lönerna så arbetarna på golvet hoppas på vår givmilda natur.

Mirre • Jag har aldrig förstått det här med dricks. I visa kulturer är ett måste. Själv har jobbat i restaurangbranschen länge och sett hur det kan skapa problem med det här hur man ska fördela för ofta själva servitörerna vill största delen och fuskar med det och sen är det en viktig sak till att nämna är att det försämrar förhandlingsläge om lönerna vid intervjuer då giriga ägare har detta i beräkningen och säger typ " men du får massa dricks också " som om det är något som tas för givet och ska dras av liksom.

Ida • Jag som kund blir förvirrad & sur när jag ser kvitton med en rad för dricks i Sverige - det ingår redan i deras lön & priset vi betalar. Dricks gör det dessutom otillgängligt för funktionsvarierade som har svårt att hantera pengar. Så det är inte ett bakåtsträveri som ska accepteras.

André • Varför ska jag ger dricks till personalen som gör sitt jobb? Få personal som ger dig en bra service i butiken också dricks för att hen var trevlig? Jag betalar inte mer för att chefer tjäna ännu mer pengar. Höj lönerna istället.

Dennis • Skämtar ni nu eller? Har vi inte blivit tillräckligt Amerikaniserade med "högre straff" som inte hjälper och privatiseringar överallt som bara ger "kreativa och innovativa" idéer i form av att roffa åt sig så mycket skattepengar som möjligt? Ska vi börja betala så arbetsgivarna kan sänka lönerna nu med?

Arin • Sen mitten på 90-talet är ALLT inkluderat i priset för mat och dryck. Det gjorde så att krögarna höjde priset ca 10% direkt. Alltså ska ingen dricks betalas utöver priset på mat och dryck

Adrian • Den är en imperativ princip att aldrig ge dricks enligt mig. De som VILL ska ge dricks, men anställda ska kunna leva på lönen utan det. Det sista Sverige och Europa ska bli är att kopiera USAs förgiftade dricks kultur. Anställda får knappt något i timmen, saknar kollektivavtal och därmed medvetet ger sämre service om du vägrar ge dricks.

Patrik Andersson • Dricks är ett handfast tack för något som ligger över den förväntade nivån, och inte ett regelmässigt påslag för det vanliga arbetet... kort sagt lite grann som att slänga in en extra bullpåse till bilmekanikern när han plockat in och fixat bilen efter ordinarie tid en fredag och därmed räddat helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.