Kontanter, vatten, värmeljus, batterier och en batteridriven radio är tips på saker som kan vara bra att ha hemma för att man ska känna sig trygga. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Hur trygga känner sig Värnamoborna

Publicerad

Värnamo kommun skickar i dagarna ut ett brev till 600 invånare i Värnamo kommun som får svara på frågan om trygghet och säkerhet.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som skickar ut undersökningen där Värnamoborna kommer att få svara på hur man ser på sin egen trygghet och säkerhet samt vilka egna säkerhetsåtgärder man själva vidtagit.

Trygghetsenkäten kommer i spåren av den broschyr som skickades ut i våras ”Om krisen eller kriget kommer” och där man rekommenderade invånare att kunna vara självförsörjande i 72 timmar.

Viktigt hur man prioriterar

– Frågorna är högaktuella och handlar om informationssäkerhet i hemmiljö, beredskapsåtgärder för bristsituationer samt vilka förväntningar invånarna har på samhällets förmåga att hjälpa till vid händelser som drabbar enskilda så som olyckor eller samhällsstörningar, säger Pär Liljekvist, räddningschef för förebyggande enhet i Värnamo.

– Vid samhällsstörningar måste kommunen och andra myndigheter prioritera sina resurser och hjälpinsatser till de invånare som är mest behövande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.