Hör Emma Andersson inför tävlingarna på Rocksjön. Foto: SVT

Huskvarnakanotisten drömmer om det perfekta loppet

Publicerad

Emma Andersson har varit landslagskanotist i 12 år och har flera SM-guld på maratondistansen. Hon drömmer om att genomföra det perfekta loppet. Kanske kommer det i helgen då hon tävlar i Vårregattan på Rocksjön i Jönköping.

Emma Andersson, 32, har paddlat kajak sedan barnsben och trots att hon har tränat hårt i många år har hon fortfarande drivkraften att fortsätta att pressa sig.

– Jag har fortfarande en känsla av att jag kan bli bättre och få till det där perfekta loppet och framförallt då internationellt. Det är det som driver mig.

Fredagsprofilen

Varje vecka tränar hon runt 20 timmar – mestadels i kajaken – men även en hel del tid på gymmet.

Många medaljer på vinden

Efter många år i tävlingskajaken har Emma Andersson en rejäl medaljskörd, hur många har hon inte riktigt koll på.

– Vet inte exakt, en massa medaljer är det. Alla ligger inte framme, en hel del ligger på vinden, men de finaste medaljerna har jag i fönstret i vardagsrummet.

En av de finaste är ett EM-brons på K2 1 000 meter. Hon har också en sjätteplats på VM i maraton på meritlistan.

Utbilda sig till officer

Emma Andersson har under de senaste fyra åren ingått i Försvarsmaktens elitidrottssatsning. Det har inneburit att hon har kunnat träna 50 procent och jobba lika mycket. Nu ska hon påbörja en utbildning till officer.

Uppladdningen inför helgens tävlingar på Rocksjön har dock inte varit optimala. Senaste veckan har hon legat ute i fält på en militärövning. Men hon ser ändå fram emot hemmatävlingen.

– Alltid kul att tävla hemma. Rocksjön är ju en av de finaste arenorna för kanot i Sverige.

Dröm om mästerskapsmedalj

Och när hon en dag lägger undan paddeln på elitnivå hoppas hon ha uppnått en dröm.

– En medalj på ett mästerskap vore fantastiskt. Men har jag gjort det perfekta loppet och känner att jag inte kan göra mer är jag ändå nöjd, avslutar Emma Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet