Husqvarnas vinst kan bli lägre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Första kvartalet i år har inte blivit som Husqvarna Group räknat med. Det har varit störningar i leveranskedjorna som lett till lägre produktion och nu vinstvarnar bolaget för årets första kvartal.

Leveranstiden för framför allt robotgräsklippare och trädgårdstraktorer påverkas negativt, trots hög efterfrågan, av den komponentbristen som just nu råder.

– Den starka efterfrågan från föregående rekordår fortsätter men den utmanande globala situationen i leveranskedjan påverkar oss, särskilt under senare delen av första kvartalet. Trädgårdssäsongen ligger dock framför oss, vi har en rekordhög orderbok och vi genomför kraftfulla åtgärder för att öka produktionen över säsongen, säger företagets vd Henric Andersson i ett pressmeddelande.

Rysslands invasion av Ukraina ligger delvis bakom den brist på råvaror som nu råder samt problemen i logistikkedjor. Nu tror Husqvarna att omsättningen under första kvartalet blir cirka 15 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.