En kraftigt minskad försäljning tvingar nu hustillverkaren till ytterligare ett storvarsel berättar Joakim Henriksson, VD Obos Sverige AB. Foto: SVT

Hustillverkaren Obos varslar ytterligare 200 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Hustillverkaren Obos varslar nu ytterligare 200 anställda vid fabrikerna i Myresjö och Vrigstad. Så sent som i november i fjol varslades 70 anställda om uppsägning.

– Det är med tungt hjärta jag lämnar det här beskedet, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

Orsaken till storvarslet är den kraftiga nedgången i försäljning som har drabbat hela småhusbranschen. Vid anläggningen i Myresjö är det 50 tjänstemän och 70 kollektivanställda som nu varslas. I Vrigstad där bland annat Smålandsvillan tillverkas är det 80 kollektivanställda som berörs av varslet som träder i kraft efter sommaren, något som Vetlanda-Posten var först med att berätta.

Kraftigt minskad försäljning

Försäljningen började minska i somras och under december var bolagets försäljningen i stort sett obefintlig.

– Vi kommer att övervintra och halverar därför produktionstakten i våra fabriker fram till sommaren, säger Joakim Henriksson.

Det innebär att produktionen minskar från 1 400 till 700 hus per år i de båda fabrikerna.

Miljardinvesterar under krisen

Samtidigt som varslen satsar företaget 1,2 miljarder kronor på en ny modern fabrik i Vrigstad och en modernisering i Myresjö.

– Vår målsättning är att byggstarta under 2023 och i en lågkonjunktur och ha den i drift 2025.

Moderniseringen av fabriken i Myresjö kan komma igång tidigast 2024 tror bolagets vd.

Hoppas på vändning under året

Joakim Henriksson spår att 2023 blir ett tufft år, men tror också på en vändning under senare delen av året.

– Om räntorna stabiliseras och även energipriserna tror jag att osäkerheten som gör att våra kunder tvekar idag kommer att förändras så att de vågar investera. Vi ser att det finns en bostadsbrist i över 200 av landets kommuner.

Varslen som lades i november genomförs under kvartal ett 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.