En person i kostym står i en konferenslokal med andra deltagare i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar cybersäkerhetsexpert Kim Elman varför attackerna mot svenska energisystemen ökar. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Hybridhoten mot de svenska energisystemen ökar

Publicerad

Runt om i landet växer flera miljövänliga energisystem upp. Men i takt med detta så ökar även cyberattackerna mot dem.

– Hotbilden mot energisystemet i Sverige har ju förvärrats. Eftersom vi är så energiberoende så finns det stora intressen att kunna slå mot och påverka energisystemet, säger Kim Elman som är cybersäkerhetsexpert på Northwave cyber security.

Under de senaste åren har det skett en kraftig ökning av de fossilfria energisystemen. Vattenkraften har under många år varit en stor fossilfri energikälla i Sverige, men under de senaste åren har även solcell- och vindkraftsparker vuxit fram.

De flesta av dessa system är uppkopplade till nätet vilket gör att de går att hacka i syfte att påverka.

Hör cybersäkerhetsexperten Kim Elman berätta mer om hoten mot energisystem och hur attacker kan undvikas – i videoklippet.

Oönskade händelser

Varje vecka sker hundratals cyberattacker mot olika it-system och de flesta hanteras av säkerhetssystemet, det vill säga brandväggen. Men det sker incidenter, och under förra året rapporterades 319 stycken it-incidenter i Sverige till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Enligt MSB är en it-incident en oönskad och oplanerad it-relaterad händelse som kan påverka säkerheten i informationshanteringen och som kan innebära en störning i förmågan att bedriva sin verksamhet.

Detta är hybridhot

Ett hybridhot avser i allmänhet en blandning av militära och icke-militära medel, ofta i en gråzon mellan fred och krig. Det kan inkludera påverkanskampanjer eller politiska, ekonomiska och diplomatiska påtryckningsmedel. Tillsammans kan dessa åtgärder användas i syfte att utnyttja motståndarens svagheter för att uppnå specifika mål.

FRA har under de senaste åren sett exempel på försök från främmande makt till påverkan på beslutsprocesser, såväl internationellt som riktat mot Sverige. Flera länder bedriver också underrättelseverksamhet som riktas mot Sverige och svenska intressen.

Den vanligaste formen av främmande underrättelseverksamhet mot Sverige utgörs i dag av it-angrepp, även om också mer traditionella metoder förekommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.