I solbil genom Australien

Uppdaterad
Publicerad

17 studenter från Jönköpings högskola bygger just nu på en soldriven bil som ska färdas genom Australien.

17 ingenjörsstudenter från Jönköpings högskola deltar i World Solar Challenge.

Det är fortfarande långt kvar till tävlingsdagen den 6 oktober 2013. Men det är mycket att göra. Motorn måste beställas och ritningarna på karossen måste lämnas in till företaget som ska tillverka den.

– Det finns ju många utmaningar med projektet men det svåraste är väl att få i hop alla delar, vi är ju 17 personer som jobbar i fyra grupper och vi ska bygga en bil, säger Elin Svensson, en av studenterna.

Tar fram ny teknik

Starten går i Darwin i norra Australien och målet ligger 300 mil söderut, i Adelaide. Bilen som studenterna bygger får endast drivas med solenergi. Går allt som det ska kommer bilen upp i en topphastighet på 100 km/h och resan tar cirka fyra dagar.

World Solar Challenge är en tävling som pågått sedan 1987 och syftet är att få fram ny teknik och förnyelsebar energi.

– Det som intresserar mig är utvecklingen av ny teknik, sedan får vi ju göra något praktiskt. I skolan är det ju så att man oftast bara sitter i bänken, säger Elin.

Tältar på natten

Sammanlagt ska fyra förare köra bilen de 300 milen, Elin är en av dem.

– Det är ju jättespännande, jag vill ju verkligen köra bilen eftersom jag har varit med och byggt den, säger hon.

När solen går ner på kvällarna och bilen inte längre kan drivas ska teamet tälta på den australiensiska landsbygden.

– Jag är inte så rädd för spindlar som många andra i gruppen men vi har ju följebilar så de får väl sova i en av dem, säger Elin.

”Starten på något större”

Magnus Andersson, projektledare och initiativtagare till deltagandet i tävlingen hoppas att detta är starten på något nytt.

– Det är inte bara att vi ska åka till Australien och tävla utan jag ser det som starten på något större, alla pratar om att fossila bränslen, att den tiden snart är förbi, då måste vi ha något i stället, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer