Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av de misstänkta Ica-handlarna är från Höglandet, idag förhördes han i Stockholms tingsrätt. Foto: SVT

Ica-handlare på Höglandet förhördes om aktieinköp i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Ica-handlaren på Höglandet fick under torsdagens tingsrättsförhandling i insiderrättegången frågor om raderade sms och om sena aktieköp under en konferens – som gjordes efter att börsen stängt.

Hör mer om vad som sades i tingsrättssalen i klippet ovan.

Torsdagens förhandling inleddes med att handlaren på Höglandet, som misstänks för grovt insiderbrott, hördes av tingsrätten.

Enligt åklagaren har handlaren tjänat runt 2,8 miljoner på olagliga aktieinköp men ska också ha uppmanat andra att handla. Ytterligare två personer med koppling till butiken är åtalade, varav en för grovt insiderbrott.

Vd-byte

Handlaren nekar till anklagelserna och beskrev under förhöret att vd-bytet i Ica-handlarnas förbund två månader innan budet på Ica offentliggjordes – bekräftade handlarens spekulationer om att ett utköp var på gång.

– Jag analyserade och påverkades av att Göran Blomberg kom in som vd. Det var en pusselbit, säger handlaren.

Skickade mejl

Ica-handlaren tog i november 2021 del av ett mejl från en medåtalad där det stod ”Håll ögonen öppna för större händelser i mitten av veckan” – ett mejl som skickades några dagar innan budet blev offentligt.

– Jag reagerade inte så mycket på det. Jag kommer inte ihåg mejlet fullt ut.

En del av det mejl som lyfts fram i åklagarens bevisning. Handlaren på Höglandet ska ha fått mejlet av en medåtalad och skickat det vidare. Foto: Förundersökningsprotokollet

Åklagaren visade på skärmar i rättssalen att handlaren gulmarkerat meningen och skickat till en av de andra åtalade.

– Jag kommer inte ihåg det här mejlet, men det gjorde jag således. Kanske tyckte jag att det var en intressant information, vad vet jag, säger handlaren.

”Duktig på att radera”

Åklagaren ställde flera frågor om ett avlyssnat samtal där det framkommer att handlaren har raderat sms till en medåtalad.

– Jag är ganska duktig på att radera saker, jag gör det kontinuerligt, säger handlaren.

Ica-handlarens försvarare har tidigare riktat kritik mot bevisningen – se mer i videoklippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Robinson, advokat, om att rättegången i det uppmärksammade insidermålet startar i klippet. ”Det är skönt att det drar igång i och med att vi har levt med det här så pass lång tid”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.