Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inne i rättssalen i Stockholms tingsrätt startade förhören med de misstänkta idag. Foto: SVT

Ica-härvan: Åtalade handlare förhörs om misstänkta insiderbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inleddes förhören med de åtalade Ica-handlarna i den omfattade insiderrättegången i Stockholms tingsrätt.

18 åtalade – som totalt misstänks ha tjänat runt 20 miljoner på olagliga insideraffärer – ska förhöras i rätten de kommande veckorna.

I tingsrättsförhandlingarna som startade i början av september, inleds nu förhör med de 18 åtalade, varav flera är Ica-handlare i syd- och mellansverige.

Enligt åklagaren har de via insideruppgifter gjort miljonvinster i samband med beskedet att Ica skulle köpas ut från börsen i november 2021. Samtliga åtalade nekar till anklagelserna.

”En säker aktie”

En Ica-handlare i Småland var först ut att förhöras under onsdagsmorgonen för ett 40-tal personer i tingrättssalen. Handlaren berättade om sin bakgrund inom koncernen och beskrev sig som att han ”lever och är Ica”.

– Jag har alltid varit intresserad av Ica-aktien, det har varit en säker aktie och gett mig möjlighet att få utdelning varje år.

Enligt åklagaren har handlaren ringt till en banktjänsteman för att köpa Ica-aktier för 25 miljoner i direkt anslutning till en lunch med huvudmannen i Blekinge – som i sin tur pekas ut som uppgiftslämnaren.

– Jag hade redan bestämt mig dagen innan att köpa aktier, svarar handlaren när åklagaren frågar om tidpunkten för köpet.

Avlyssnade samtal

Åklagaren ställde frågor om ett av de avlyssnade samtal som finns i utredningen, där det framkommer att Ica-handlaren raderat sms till huvudmannen i Blekinge.

Enligt handlaren innehöll smsen endast frågor om Icas framtid och han menar att han ångrar att de togs bort.

– Det var i stridens hetta och den nervositet som fanns gjorde att jag deletade vilket var olyckligt, säger handlaren i rätten.

Två Ica-handlare skulle höras under onsdagen men på grund av att det första förhöret drog ut på tiden har kommande förhör flyttats fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sms, inspelade samtal och avslöjande mejl – här är åklagarens bevis i Ica-härvan. Foto: SVT/Polisen/ bilden är ett montage

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.