Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ilan De Basso meddelade på dagens pressträff att han avstår sin riksdagsplats och stannar som EU-parlamentariker. Här flankerad av riksdagsledamöterna Carina Ödebrink och Azra Muranovic. Foto: SVT

Ilan De Basso (S) fortsätter som EU-parlamentariker

Uppdaterad
Publicerad

Ilan De Basso från Huskvarna fortsätter att vara ledamot i Europaparlamentet och avstår därmed sin riksdagsplats. Det meddelade Socialdemokraterna på en presskonferens på tisdagen.

Ilan De Basso fick en plats i Europaparlamentet när den tidigare parlamentarikern Johan Danielsson (S) utnämndes till minister i Magdalena Anderssons regering i december i fjol.

– Jag har inte ångrat det beslutet jag tog i slutet av 2021. Därför känner jag glädje att fortsätta arbetet med de väldigt kompetenta medarbetare vi har där nere, säger Ilan de Basso (S).

”Ett bra beslut”

I höstens val kandiderade han dock för en plats i den svenska riksdagen, men väljer nu alltså att sitta kvar som parlamentariker i Europaparlamentet.

– På totalen känns det här som ett bra beslut för egen del. Jag trivs väldigt bra i det uppdraget jag har, men jag har inte jättelång erfarenhet av parlamentsarbete. Det är helt klart en annan arena med andra förutsättningar än de jag varit van vid som kommunalråd i Jönköpings kommun, säger Ilan de Basso (S) på en presskonferens.

Mandatperioden där sträcker sig fram till 2024.

Riksdagsledamöter för Socialdemokraterna från Jönköpings län blir nu Carina Ödebrink, Johanna Haraldsson, Niklas Sigvardsson och Azra Muranovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.