Ing 2 får 115 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Nu får Ing 2 nya utbildningslokaler efter att regeringen beviljat 115 miljoner till en ny anläggning. I dagsläget får en del av utbildningen skötas utomhus.

– Det är efterlängtat, säger Mattias Lagerqvist, som chef för logistikenheten på Ing 2.

Han visar runt i de nuvarande utbildningslokalerna.

– Här har vi mekaniker utbildning i ena halvan och annan verksamhet i den andra.

I klippet ovan kan du se hur det ser ut i lokalerna

Det är Fortifikationsverket som beviljats pengarna,som nu ska anlägga en verkstadslokal, lektionssalar, kontorsplatser och rangerytor utomhus. Dessutom ska ett befintligt bränsleförråd flyttas.

Dagens lokaler för utbildning i teknisk tjänst behöver utvecklas på grund av den ökade mängden av specialsystem för fältarbetsförbanden och annan tekniskt kvalificerad utrustning. Det saknas också utrymme inomhus med lyftkapacitet i nödvändig höjd eller vikt för verksamhetens utrustning.

– En del av utbildningen får vi ha utomhus för att takhöjden inte räcker till idag, säger Mattias Lagerqvist.

Ökat kapacitetsbehov

Syftet med anläggningen är att förbättra Försvarsmaktens förutsättningar i Eksjö och att möta det ökade kapacitetsbehovet som uppkommit till följd av riksdagens beslut om totalförsvaret för åren 2021–2025.

I klippet nedan om det ökade intresset för försvaret och hur regementet ska förstärkas.

Göta ingenjörregemente

Ing 2 organiserar och utbildar ingenjörsbataljoner med specialistkompetens att utföra kvalificerade fältarbeten för nationella och internationella uppgifter. Här finns bland annat även Fältarbetarskolan, FarbS, som utbildar officerare och specialistofficerare inom fältarbeten samt Totalförsvarets ammunitions- och minröjnings-centrum, Swedec.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.