VMA-signalen, även känd som Hesa Fredrik ljöd inte när den skulle testas under måndagen i Nässjö. Foto: TT

Ingen Hesa Fredrik hördes i Nässjö under måndagen

Uppdaterad
Publicerad

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, och även känt som Hesa Fredrik ljöd inte i Nässjö under måndagseftermiddagen. En utredning har påbörjats.

Första måndagen i mars, juni, september och december testas VMA-signalen i Nässjö likt andra tätorter i landet, så den fungerar vid skarpt läge. Men första måndagen i juni gav inte Hesa Fredrik ifrån sig ett ljud vid klockan tre i Nässjö.

– Vi vet inte varför det inte signalerade, säger Jonas Petri som är räddningschef på Höglandets räddningstjänstförbund.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Hoppas det fungerar nu

Felet upptäcktes inte förrän signalhornen skulle ljuda. Testsignalen brukar skötas från tre olika håll. Det varierar mellan fjärrstart från SOS Alarm, manuell start och från räddningstjänsten. Och under måndagen var det fjärrstarten som inte fungerade.

Enligt Jonas Petri hoppas de att signalen nu ska fungera igen, vilket annars skulle visas på en karta över signalhornen.

– Vi kunde ju startat den lite senare men då hade nog folk undrat varför den ljöd istället, säger han.

Har det hänt innan att det inte fungerar?

– Nej det har det inte, vad jag vet, säger han.

Utredningen

Enligt Jonas Petri så hade SOS i Stockholm sett att larmet hade gått Nässjö vilket det inte hade gjort. Så nu berättar han att man måste utreda om det är ledningen eller signalhornet det är fel på.

– Det är ett elektronisk system mellan oss, så vi på räddningstjänsten måste utreda om det är där felet är, säger Jonas Petri.

Testar ni larmet idag?

– Inte idag, men det kan bli så att vi måste testa det igen innan nästa test, men då kommer vi informera om det. Vi hade tänkt att göra det igår efter det första testet men vi avstod det för att det inte skulle skapa oro, säger han.

Även Hesa Fredrik i Gislaved var det tyst igår. Där berodde det på den mänskliga faktorn, uppger räddningstjänsten till SVT Nyheter Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Mer i ämnet