Familj fick avslag på namnet Minus. Foto: Hasse Holmberg/TT

Inte positivt att heta Minus – familj fick avslag på namnet

Uppdaterad
Publicerad
En familj från Jönköping ville att deras barn skulle heta Minus. Men detta satte skatteverket stopp för eftersom man anser att det kan väcka anstöt.

Enligt Skatteverket ska de ta extra hänsyn till hur ett namn kan uppfattas av omgivningen under uppväxten när det gäller barn under 18 år. Ett allt för avvikande namn kan leda till obehag för den som bär det, skriver skatteverket i sitt beslut som därmed ger familjen avslag på sin ansökan.

Alkis även olämpligt

Förvaltningsrätten i Jönköping har även beslutat att en man från Västergötland som ville heta Alkis får avslag. Förvaltningsrätten skriver i sin dom att ordet Alkis förknippas regelmässigt i Sverige med kortformen för ordet alkoholist. Det menar att namnet kan skapa osäkerhet i olika sammanhang om det är hans riktiga namn. Förnamnet Alkis är därför att bedöma som olämpligt, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer