Foto: TT

Allt vanligare med campylobacter i svensk kyckling

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Svensk Fågel menar att man inte med säkerhet kan säga att det är svensk kyckling som ligger bakom förra årets utbrott av campylobactsmitta.

– Jag tror att man rent vetenskapligt har svårt att säga att det handlar om svensk fågel. Det är sannolikt, men man kan inte uttala sig om det utifrån en så liten studie, säger Pia Gustafsson som är veterinär på Svensk Fågel.

Enligt Pia Gustafsson verkar den gemensamma nämnaren vara färsk kyckling, och även om den färska kyckling som säljs i Sverige till större delen är svensk så säljs även dansk, tysk och holländsk. Hon konstaterar samtidigt att problemen med campylobacter är betydligt lägre i Sverige än i övriga EU, där genomsittet är ca 75%. Men förekomsten har ändå varit högre än normalt i Sverige de senaste åren:

– Vi har haft en viss ökning under åren 2014-2016. I dag ligger förekomsten på cirka 15 procent, före 2013 var vi nere under 10 procent, säger hon.

Läs mer: Larm om svensk kycklingsmitta tonades ner

Olika förklaringar

Enligt Pia Gustafsson beror ökningen dels på att vädret varit varmare under de senaset åren, vilket gjort att bakterien trivts bättre, och dels på grund av ett problem vid ett enskilt slakteri. Enligt Svensk Fågel håller förekomsten nu på att minska.

– Själva problematiken vid det slakteriet har man nu hittat och åtgärdat. Vill man vara efterklok så borde vi ha hittat problemen tidigare, men i vår handlingsplan så har vi fokuserat på själva kycklingbesättningarna, säger Pia Gustafsson.

Jordbruksverket, Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket och SVA gick i början av februari ut med ett pressmeddelande där man konstaterade att antalet personer som smittas av campylobacter fördubblats de senaste fem åren och att förekomsten av campylobacter bland svenska kycklingar behöver minska.

Förra året smittades runt 6.900 personer i Sverige av campylobacter, och den främsta källan tros vara just svensk kyckling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.