Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sommarhästarna tog slut på några timmar Foto: svtVisa alla (2)
Visa alla (2)

Intresset att hyra häst ökade stort

Uppdaterad
Publicerad
När Gert Brandon öppnade årets uthyrning av sina hästar tog de slut på bara några timmar. I vanliga fall brukar han vara klar med alla uthyrningar fram till midsommar. Men i år var trycket enormt.

– Jag har hyrt ut hästar i 48 år. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Gert Brandon.

På gården utanför Tenhult går det några unghästar och inackorderingar. I övrigt är det tomt. Alla 100 hästar är uthyrda, förutom en liten ponny som heter Dennis, som står i Stockholmstrakten.

Uthyrningen börjar i maj, men redan i mars och april var det många som ringde och ville boka i förväg. När den väl öppnade tog hästarna slut på nio timmar.

Häst att pyssla med

– När coronapandemin började var jag först orolig för att det skulle påverka uthyrningen negativt, att folk skulle välja bort hästen om det blev kärvt eller osäkert med ekonomin. Men det blev tvärtom. De skulle vara hemma och ville då ha en häst att pyssla med.

Telefonen fortsatte att ringa under flera veckor efter att alla hästarna var uthyrda. Det ökade antalet har fört med sig att fler utan erfarenhet önskat att hyra häst.

– Det har ringt många mammor som har sååå duktiga döttrar som både kan galoppera och hoppa, men det är inte det som är det viktiga. Det viktiga är att ryttaren har förmåga att ha kontakt med hästen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet