Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kaninen Lenny är en av de kaniner som Kronogårdens djurhem hyr ut i sommar. Hör djurskötaren Jennie Breem om hur intresset för hyrkaniner exploderat i år. Foto: SVT

Hyrkaniner – årets sommarhit: ”Det har exploderat”

Uppdaterad
Publicerad
Att hyra kaniner över sommaren har blivit allt mer populärt – men i år har intresset exploderat. Flera kaninuthyrare i Västsverige vittnar om att trycket på de fyrfotade djuren är högre än någonsin.

I klippet ovan får du möta hyrkaninen Lenny och djurskötaren Jennie Breen.

Jennie Breen driver tillsammans med sin man Tobias Fredin djurhemmet Krongårdens – djurens andra hem i Fjärås. På gården tar de hand om kaniner och andra smådjur som behöver ett tillfälligt boende eller är hemlösa och behöver placeras om.

Som en del av verksamheten hyr de även ut kaniner – ett alternativ till att köpa kanin som enligt Jennie Breem har blivit allt vanligare, speciellt under sommarhalvåret. Men den här sommaren har varit speciell.     

– Det har exploderat. Redan i april började det komma in förfrågningar och sedan har det bara ökat. Just nu hyr vi ut nästan dubbelt så många kaniner jämfört med tidigare år, säger Jennie Breen.

En effekt av coronapandemin

Hon är övertygad om att det är den pågående pandemin som ligger bakom ökningen.

– Folk reser mindre, är isolerade och behöver sällskap. 

Men är det verkligen bra för djuren att flytta runt på det sättet?

– Ja, vi ger alltid kaninerna tid till att acklimatisera sig och vår förhoppning är att de ska bli adopterade. Att hyra kaniner ger möjlighet att testa på hur det är och det är ett sätt att undvika förhastade djurköp, säger Jennie Breen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet