Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utan vaccinering så kan sommarsemestern komma att påverkas, menar smittskyddsläkaren David Edenvik vid Region Jönköpings län. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Intresset för att vaccinera sig mot covid-19 har minskat

Publicerad

Drygt var tionde person i Jönköpings län som är över tolv år har inte tagit någon dos av vaccinet mot covid-19, och drygt  50 000 personer som skulle kunna ta dos tre har ännu inte gjort det. Detta kan komma att påverka deras semesterplaner till sommaren, berättar regionens biträdande smittskyddsläkare David Edenvik.

Det är mer än en miljon människor över tolv år i Sverige som inte tagit sin första dos. Därför genomförs nu en nationell vaccinationsvecka i hela landet. I Jönköpings län är det ungefär 38 000 personer över tolv år som inte tagit sin första dos, och drygt 50 000 personer som skulle kunna ta dos tre som ännu inte gjort det.

– Intresset är lägre än vad vi hade önskat, säger David Edenvik som är biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Han berättar att intresset för att ta den tredje dosen började minska veckorna innan restriktionerna hävdes.

I klippet ovan berättar David Edenvik hur länsinvånarnas semesterplaner kan påverkas om de inte är fullvaccinerade.

Nytt vaccin erbjuds

Från den här veckan erbjuder Region Jönköpings län även vaccinet Nuvaxovid från Novavax för vaccination mot covid -19. Sedan tidigare vaccinerar regionen med Pfizer biontechs vaccin Comirnaty och Modernas vaccin Spikevax.

Efter en medicinsk bedömning kan det också ges till personer som inte tålt de andra vaccinen, eller till personer med immunbrist som inte utvecklat immunsvar efter tre eller fler doser av så kallade mRNA-vaccin.

Vaccinet från Novavax anses jämförbart med övriga tillgängliga vaccin vad gäller effekt och biverkningar, även om erfarenheten i dagsläget är väsentligt större med de båda tillgängliga vaccinen.

Novavax vaccin är godkänt för personer som är 18 år eller äldre, och inte för gravida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet