Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du smittskyddsläkaren Malin Bengnér berätta hur regionen får en uppfattning om smittspridningen i samhället nu när det inte sker någon allmän testning. Foto: SVT/Johannes Tolf

Smittspridningen går neråt – men ny våg utesluts inte

Publicerad

Den senaste tiden har det varit en försiktig minskning av såväl corona-patienter på länets sjukhus som den allmänna smittspridningen i samhället. Men det går inte att tala om början på slutet på pandemin än, menar Region Jönköpings läns smittskyddsläkare Malin Bengnér.

– Den här infektionen är inte borta, säger Malin Bengnér.

De senaste två veckorna har det varit en försiktig nedgång av exempelvis sjukhusvårdade och regionen bedömer att även den allmänna smittspridningen pekar försiktigt neråt i Jönköpings län.

Trots att det inte sker någon allmän provtagning, som tidigare gav tydlig statistik på samhällsspridningen av covid-19, har regionen en ungefärlig uppfattning om läget.

Svårt att veta hur det blir framöver

Samtidigt är det svårt att sia om nedgången kommer gå stadigt neråt, eller om det kan ske i vågor, menar Malin Bengnér.

– Det är svårt att säga, men vi hoppas på en fortsatt nedgång. Folkhälsomyndigheten kom med nya scenarier den här veckan som visar på en ganska snabb nergång. Det är klart att det är positivt om det blir så.

Fortsätter trumma ut budskapet om vaccinering

Bengnér säger att det fortfarande är en hög smittspridning i samhället men att de senaste veckorna ändå pekat i rätt riktning.

– Det viktigaste budskapet är att det även om det går neråt så är den här pandemin inte över. Så om du inte har vaccinerat dig alls, eller inte tagit din tredje dos, så är det fortfarande jätteviktigt att göra det.

I klippet ovan hör du Malin Bengnér berätta vad hon tror om det kan bli en fjärde dos för den breda allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet