Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan hör du vad Jönköpingsborna Daniel Heidari och Parisa Golvani säger om situationen i Iran. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Iranier i Jönköping: ”Känner stolthet över att folk säger ifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått elva dagar sedan 22-åriga Mahsa Amini dödförklarades efter att ha blivit gripen av Irans moralpolis. Sedan dess har demonstrationer ägt rum över hela världen och från Jönköping följer iranier protesterna och utvecklingen som sker i deras hemland.

Parisa Golvani kom till Sverige från Iran 1988. Idag bor hon i Jönköping och följer på avstånd protesterna och oroligheterna som sker i hennes gamla hemland.

– Vi som står utanför och tittar på känner oss maktlösa. Samtidigt är det viktigt att vi agerar från alla håll och försöker att få till en förändring nu, säger hon.

Parisa tycker inte att människor och makthavare i Sverige pratar tillräckligt mycket om situationen i Iran. Hon tycker att alla som har ett inflytande borde prata mer om det.

– Människorna i landet riskerar ju sina liv för att prata om det här, då är det vår skyldighet att prata om det också.

”Mänskliga rättigheter finns inte”

Jönköpingskillen Daniel Heidari är halviranier. Han hoppas på att situationen som råder just nu ska leda till en förändring.

– Vi har sett hur det har sett ut nu sen 1979. Jag anser inte att det har blivit bättre, utan snarare svårare för människor. Mänskliga rättigheter finns inte men jag hoppas att vi ser en förändring snart. Det här kanske är början på något, säger han.

I klippet ovan hör du Parisa och Daniel berätta mer om situationen i Iran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer