Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protesterna i Iran går in på sin sjätte dag. Foto: STR/EPA/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera döda i samband med protesterna i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Minst 17 personer har dött i samband med demonstrationer kring hijabkravet i Iran, rapporterar statlig tv. Demonstrationerna har blossat upp efter att en 22-årig kvinna dött i samband med att hon greps av iransk moralpolis.

Det var i samband med protester i den kurdiska delen av Iran under måndagen som tre personer dog. Det bekräftar den kurdiska mänskliga rättigheter-gruppen Hengaw för bland annat The Guardian. Dödsfallen ägde rum i städerna Divandarreh, Saqquez och Dehlgan. Utöver det ska över 220 personer skadats och 250 gripits i den kurdiska regionen där det under måndagen också var allmän strejk.

Minst 17 personer har hittills dött i samband med protesterna. Det handlar bland annat två personer som dött vid protester i Kermanshah i västra Iran, enligt den halvstatliga nyhetsbyrån Fars. Ytterligare 25 personer ska ha skadats där.

I övrigt är detaljerna om dödsfallen begränsade. De iranska myndigheterna förnkekar de uppgifter om att säkerhetsstyrkor skulle ligga bakom demonstranters död, rapporterar TT.

Internationella organisationer som följer utvecklingen menar att dödstalet är högre än det som rapporterats.

Tre militärpoliser uppges ha blivit skjutna eller huggna till döds i Tabriz i nordväst, i Qazvin utanför Teheran och i Mashhad i nordost.

Protesterna kommer efter att ett klipp spridits på en 22-årig kvinna som grips av iransk moralpolis för att hon inte bar sin hijab på det sätt som morallagen föreskriver. Under fredagen meddelades det att kvinnan dött efter att ha befunnit sig i polisens förvar.

Enligt Hengaw dödades de tre personerna i Kurdistan i måndags av väpnade styrkor, vilket den regionala ledaren i regionen, Ismail Zarei Koosha, nekar till. Även dödsfallen i Kermanshah friskriver sig myndigheter ansvaret för, enligt Reuters.

Protester har ägt rum i Teheran och flera andra städer i Iran, men demonstrationerna i den kurdiska delen av landet, som den 22-åriga kvinnan som dog kommer ifrån, beskrivs som de våldsammaste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Iran

Mer i ämnet