Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I sociala medier klipper iranska kvinnor av sig håret och bränner sjalar – i protest mot landets sedlighetsregler. Foto: Twitter

Professorn: ”Förr eller senare måste de släppa tvånget”

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna i Iran mot landets sedlighetspolis växer. Detta efter att en 22-årig kvinna avlidit efter att ha gripits för att ha burit sin hijab på fel sätt. Iranska kvinnor klipper av sig håret i protest och i de kurdiska områdena i norr skanderas ”död åt diktatorn”.

Filmaren Nahid Persson har skildrat förtrycket mot kvinnor i Iran i flera filmer. Hon deltog själv under måndagen i en demonstration i Stockholm mot de iranska sedlighetsreglerna.

– Jag känner själv kvinnor som blivit misshandlade och torterade av sedlighetspolisen och satta i fängelse bara för att de tagit av sig slöjan. Kvinnor i Iran har inte längre något val, de har fått nog och har inget att förlora, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Iranska myndigheter förnekar att 22-åriga Mahsa Amini misshandlats utan påstår att hon dött av ett hjärtfel. Ändå har man bett om ursäkt och lovar att händelsen ska utredas vidare. Presidenten har till och med ringt upp hennes familj och försäkrat detta, berättar Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi.

– I 43 år har man försökt indoktrinera barn -  från förskoleåldern till universitetsnivå – att följa de här reglerna. Ändå ser vi protesterna.

Vad kan de leda till?

– Förr eller senare måste de släppa det här tvånget på hur en kvinna ska klä sig. Protesterna och omvärldens reaktioner kan påskynda processen, men det finns även en rörelse inom de religiösa leden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.