Demonstrationerna ska ses i ljuset av att människorättsaktivister de senaste månaderna uppmanat kvinnor i Iran att ta av sig slöjan i protest mot landets strikta islamiska lagar. Foto: UGC/AFP

Kvinnas död utlöser protester i Iran: ”Död åt diktatorn”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga protester har brutit ut i Iran efter att en 22-årig kvinna dött i samband med att hon gripits av landets moralpolis. Anledningen till gripandet ska ha varit att hon brutit mot landets krav på att kvinnor ska bära huvudsjal.

Polisen hävdar att kvinnan drabbades av en hjärtattack, medan kritiker misstänker att hon misshandlats till döds.

Protesterna i Iran har sitt ursprung i ett videoklipp som fått stor spridning i sociala medier. Klippet uppges visa hur den 22-åriga kvinnan stoppas av Irans moralpolis för att inte ha burit sin huvudsjal i linje med landets lagar. Därefter utbryter bråk innan kvinnan med våld förs in i en polisbil.

Händelsen utspelade sig i tisdags, och kort därefter kom besked om att kvinnan fallit i koma i polisens förvar. På fredagen meddelades sedan att kvinnans liv inte gick att rädda.

Demonstrationer utanför sjukhuset

Händelseförloppet har väckt misstankar om att kvinnan utsatts för övervåld av polisen och dött av sina skador, och fredagens dödsbesked utgjorde startskottet för demonstrationer utanför sjukhuset i Teheran där hon vårdades. I klipp som sprids i sociala medier hörs demonstranter ropa ”död åt diktatorn” medan ett stort antal poliser syns på platsen, rapporterar Reuters.

Demonstrationerna ska ses i ljuset av att människorättsaktivister de senaste månaderna uppmanat kvinnor i Iran att ta av sig slöjan i protest mot landets strikta islamiska lagar, skriver nyhetsbyrån. Därefter har flera klipp föreställande konfrontationer mellan polis och kvinnor fått stor spridning i sociala medier.

Polisen: Drabbades av hjärtattack

Iranska myndigheter tillbakavisar helt att kvinnan ska ha utsatts för övervåld. Polisen uppger att hon togs tills en polisstation för att ”övertygas och utbildas”, varpå hon drabbades av en hjärtattack.

För att styrka sin beskrivning av händelseförloppet har iranska myndigheter offentliggjort övervakningsbilder från polisstationen, där kvinnan syns falla ihop efter att ha rest sig upp för att tala med en polis. Reuters har försökt verifiera innehållet utan att lyckas. Kvinnans släktingar förnekar också för nyhetsbyrån att hon ska ha haft några underliggande hjärtproblem.

Irans president Ebrahim Raisi har i sin tur gett landets inrikesminister i uppdrag att ”brådskande och noggrant utreda orsaken till händelsen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.