Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ilskan växer i Iran efter den 22-åriga Mahsa Aminis dödsfall. Foto: AP

Officiellt dödstal skrivs upp i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Iran redovisar ett allt högre dödstal i samband med de protester som har skakat landet den senaste veckan. Men de officiella uppgifterna är fortsatt lägre än oberoende aktörers uppskattningar.

Under lördagen anordnades även stödprotester i Stockholm mot Irans moralpolis och sedlighetslagen.

– Vi är här för att hela världen ska få höra om det som händer i Iran, säger Saba Bermayehvar, en av demonstranterna på Sergels torg i Stockholm.

Den oberoende och Oslobaserade människorättsgruppen Iran human rights uppgav på fredagen att fler än 50 människor hade dödats dittills. 35 personer har omkommit, enligt en rapport som härstammar från Irans statliga tv.

De omfattande protesterna bröt ut efter att 22-åriga Mahsa Amini, som gripits av den islamiska diktaturens hårdföra moralpolis, dog i häktet i förra veckan. Hennes misstänkta brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.

Protester i Iran

Irans president Ebrahim Raisi har lovat en skyndsam utredning, men protesterna spreds snabbt till tiotals städer och har fortsatt i flera dagar. I samband med fredagsbönen arrangerades också demonstrationer till stöd för regeringen på flera håll.

I centrala Stockholm hålls stödproteseter.

– Vi är här för att hela världen ska få höra om det som händer i Iran ett land där det inte finns yttrandefrihet eller religionsfrihet, vi vill att det ska ske en förändring, att Iran ska bli fritt och inte en diktatur, säger Saba Bermayehvar, som demonstrerade på Sergels torg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ilskan växer i Iran efter den 22-åriga Mahsa Aminis dödsfall. Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet