Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart dags för årets Ironman. Foto: SVT

Ironman rustar i Jönköping – med en ny tävling

Publicerad

Under helgen arrangeras Ironman i Jönköping. Nytt för i år är att evenemanget utökas med en extra dag och en ny tävling med kortare distans.

Ungefär 1700 deltagare är anmälda till årets Ironman i Jönköping. De tävlande kommer från runt 50 olika nationer, även om de flesta deltagarna är svenskar. Antalet anmälda är något fler än förra året, men det ligger fortfarande inte på samma nivå som före pandemin.

– Det är fortfarande lite sviter efter pandemin, ett ändrat mönster bland motionärerna, säger Magnus Nyberg, som är tävlingsledare för Ironman.

Ny tävling

Nytt för i år är en ny tävling som går av stapeln på lördagen och heter 4:18:4. Siffrorna i namnet återspeglar distanserna, det vill säga 400 meter simning , 18 kilometer cykling och 4 kilometer löpning.

– Det nya loppet går att ta sig runt med ganska lite förberedelser och utan avancerad utrustning. Söndagstävlingen kan innebära en ganska hög tröskel för att vara med, säger Magnus Nyberg.

Den nya tävlingen är också möjlig att dela upp för ett stafettlag på tre personer, där man genomför en sträcka var.

Ett halvt maraton

Den ordinarie tävlingen består av 1,9 kilometer simning i Munksjön från Bauers brygga, 9 mil cykling på landsbygden och det hela avslutas med 21,1 kilometer löpning runt Munksjön. Målgången sker i Rådhusparken.

På lördagen arrangeras också Ironkids, som är ett evenemang för barnen.

Hör mer i klippet om vad som krävs för att tävla i Ironmans nya lopp.

Trafik och bussar påverkas en hel del av tävlingarna. På Jönköpings kommun karta kan du se hur du påverkas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.