Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annelie Hägg (C), kommunalråd i Eksjö, berättar i klippet om den nya inriktningen för IT-spåret. Foto: Jonas Tubbin/SVT

IT-spåret blir utbildning på folkhögskola istället

Publicerad

IT-spåret i Eksjö läggs ned i sin nuvarande form. Planen är att det ska bli en utbildning på någon av länets folkhögskolor efter årsskiftet.

– Det pågår ett upphandlingsförfarande just nu, säger Annelie Hägg (C), kommunstyrelsens ordförande i Eksjö.

IT-spåret har flera gånger tidigare hotats av nedläggning eftersom finansieringen varit oklar. Nu finansieras utbildningen av Höglandets, Finnvedens och Vätterbygdens  samordningsförbund tillsammans med Region Jönköping.

Utbildningen har varit framgångsrik och ungefär hälften av deltagarna genom åren har kommit ut på arbetsmarknaden efteråt.

Diskussionen i samordningsförbunden har pågått ett tag och upprinnelsen var när arbetsförmedlingen för några år sedan drog in aktivitetsstödet som vissa av deltagarna på IT-spåret hade. För att bredda antalet som skulle kunna gå utbildningen började diskussionen om att göra om den till en folkhögskoleutbildning där eleverna också skulle kunna få studiestöd via CSN.

Skapar oro bland eleverna

Nu har samordningsförbunden fattat beslut om att IT-spåret ska läggas ned vid årsskiftet och övergå i en utbildning på någon av länets folkhögskolor. Förhoppningen är att den ska kunna starta upp redan i januari.

– Vi är oroliga för vad som händer med de elever som går hos oss nu, kommer de kunna gå den nya utbildningen och kommer de att kunna få de stöd och anpassningar som de behöver, säger Mike Schneider, huvudlärare på IT-spåret.

Vad händer med er lärare?

– Vi får söka andra jobb.

Kan ni få fortsätta jobba på IT-spåret i dess nuvarande form?

– Det vet vi inte.

I klippet förklarar Annelie Hägg (C), kommunalråd i Eksjö, hur framtiden ser ut för IT-spåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.