Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Francis Skrtic om sin oro när IT-spåret i Eksjö nu läggs ned. Foto: Jonas Tubbin/SVT

IT-spåret i Eksjö läggs ned vid årsskiftet

Publicerad

Francis Skrtic, 21 år från Uppsala, valde att bosätta sig i Eksjö för att kunna gå utbildningen IT-spåret – en skräddarsydd utbildning för personer med autismdiagnoser. Vid årsskiftet görs utbildningen om.

– Jag känner mig jättelurad, säger Francis.

IT-spåret startade 2012 som ett EU-projekt, men har på senare år finansierats av Region Jönköping och länets kommuner. Tanken bakom utbildningen var att personer med diagnoser inom autismspektrat skulle kunna få en IT-utbildning med omfattande anpassningar efter deras behov.

Det har bland annat handlat om att kunna skapa avskilda platser, inte för många klasskamrater och en undervisning som är mer anpassad för varje enskild individ. Som mest har det varit 15 elever inskrivna på utbildningen, i nuläget är det sju.

Francis Skrtic säger att han skulle ha svårt att läsa på ett universitet eller högskola. Han klarar inte alla de krav som ställs där, utan behöver en hel del anpassningar.

– Som exempel, jag är ingen morgonmänniska. Här kan jag börja 12.30 och på eftermiddagen fungerar jag bäst.

Hamnar i kläm

Han hörde talas om utbildningen i Eksjö och valde efter årsskiftet att flytta dit för att kunna söka. I våras började han på IT-spåret, men innan sommaren fick han besked om att utbildningen i dess nuvarande form läggs ned vid årsskiftet.

– Jag vet inte om jag kan ha aktivitetsersättningen kvar om jag läser på folkhögskola eller om jag skulle klara de krav som CSN ställer, säger Francis Skrtic.

En annan elev som nu hamnar i kläm är Niclas Källberg från Jönköping. Han fick sin autismdiagnos i vuxen ålder och har varit långtidssjukskriven. I januari började han på IT-spåret i Eksjö, men nu är det oklart vad som händer.

– Kanske söker jag till utbildningen på folkhögskolan, men jag vet inte, säger han.

Både Niclas Källberg och Francis Skritic är kritiska till att de fått så lite information om de förändringar som nu planeras.

I klippet hör du killarna berätta om sin besvikelse och sina tankar om framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.