Foto: SVT / Lovisa Gelin

Stationsmordet i Linköping: Ivo riktar inte kritik mot Tranås utredning

Publicerad

Tranås kommun anmälde sig själv enligt lex Sarah efter stationsmordet i Linköping. Nu kommer beskedet från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att kommunen fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet och att ärendet därmed avslutas.

Förra veckan kom beskedet att exmaken till den kvinna som höggs till döds på tågstationen i Linköping i våras åtalas för mord.  Åklagaren beskriver händelsen den 15 april som en ren avrättning där mannen gav henne ett 40-tal knivhugg över hela kroppen.

Parallellt med rättsprocessen har både Motala och Tranås kommun utrett det inträffade inom ramarna för lex Sarah, och nu landar Ivo i att socialnämnden i Tranås har gjort tillräckligt för att utreda händelsen och förhindra att något liknande sker igen.

Brustit i riskbedömningen

Socialtjänsten i Tranås hade kunskap om att mannen utövat våld mot kvinnan vid ett flertal tillfällen och kvinnan placerades 2015 i skyddat boende på grund av övergreppen. Men trots det visar kommunens egen utredning som presenterades i somras att det funnits tillfällen för den misstänkte mannen att utöva dödligt våld.

Barnens säkerhet beaktades i alla lägen, men rätt åtgärder vidtogs inte för kvinnan.

– Vi har ett stort ansvar. Vi har inte medverkat till att mannen mördade kvinnan, men vi har brustit i riskbedömningen. Vi har inte riktigt tänkt på konsekvenserna av våldet, sa Angelica Freeman, sektionschef socialtjänsten i Tranås i när kommunens utredning presenterades i juli.

Underkände Motalas utredning

För drygt tre veckor sedan underkände Ivo den utredning som Motala kommun hade lämnat in och gav beskedet att granskningen skulle fortsätta i ett tillsynsärende. Tranås kommun däremot har, enligt tillsynsmyndigheten, identifierat bakomliggande orsaker och vidtagit åtgärder för att förhindra upprepning. Bland annat genom att anställa en kvalitetsutvecklare inom arbetet med våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

I klippet nedan berättar vice chefsåklagare vad övervakningsbilder från mordplatsen visar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vice chefsåklagare Malin Axelsson åtalar nu mannen misstänkt för mord. Foto: Mimmi Moberg, Lovisa Gelin/Svt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnomordet på Resecentrum

Mer i ämnet