Foto: TT

IVO kritiserar länssjukhuset Ryhov för bältningar

Uppdaterad
Publicerad

IVO har granskat alla landstings och regioners psykiatriska verksamheter i landet. Orsaken till detta är att tidigare har det upptäckts brister på flera håll i tvångsvården i Sverige.

Man har nu konstaterat att på den psykiatriska intensivvårdsavdelningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, inte alltid har följt de regler som finns för långvarig bältning.

Trots att det inte finns något krav i Sveriges lagstiftning om att läkare måste undersöka en patient som blir fastspänd i mer än fyra timmar så ger IVO sjukhuset kritik för deras agerande och i deras beslut hänvisar de till bland annat Socialstyrelsens bestämmelser:

”Det är inte tillräckligt att denna kontroll verkställs av den omvårdnadspersonal som vakar över patienten. Ansvarig läkare måste göra återkommande bedömningar av patienten. Den ansvariga läkaren ska personligen undersöka patienten inför varje nytt beslut om omprövning och omprövningsbesluten får fattas med högst fyra timmars intervaller”

IVO skriver i sin rapport att de förutsätter att vårdgivaren vidtar åtgärder för att komma tillrätta med bristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.