Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du 14-åringarna Elias och Josef berätta vad fotbollen betyder för dem. Du hör även vad för åtgärder som har genomförts för att barnträningen inte ska drabbas av den ekonomiska krisen. Foto: Johannes Tolf/SVT

J-Södra vill hålla barnverksamheten utanför den ekonomiska krisen

Uppdaterad
Publicerad

Trots allvarlig och akut ekonomisk kris för Jönköpings Södra ska förhoppningsvis inte barn- och ungdomsverksamheten drabbas nämnvärt. Det säger klubbens akademichef Oscar Carlson dagen efter beskedet att fotbollsklubbens ekonomi visar på illröda siffror.

– Barn och ungdomsidrotten är väldig viktig verksamhet, även för samhället i stort, säger Oscar Carlsson.

Oscar Carlson är akademichef i J-Södra. Foto: Johannes Tolf/SVT

I J-Södra spelar drygt 400 barn och ungdomar. När SVT besöker klubbens hemmaplan på Jordbron i Jönköping lirar Josef Yusufzada och Elias Homaimes, båda 14 år, boll på planen. De tränar i J-Södras P14-lag och säger att verksamheten betyder väldigt mycket för dem. 

– Fotbollen betyder allt. När jag är ute på planen känns det som om allt annat försvinner. Jag älskar att spela, säger Elias Homaimes.

Mångmiljonskulder

Jönköpings Södra befinner sig just nu i en ekonomisk kris som föreningen beskriver som djupgående, allvarlig och akut. Av föreningens årsredovisning för 2022 framgår att föreningen har ett negativt eget kapital på cirka 5,5 miljoner kronor och att de har kort- och långfristiga skulder på cirka 16 miljoner kronor.

Men klubben har en uttalad ambition att de barn och ungdomar som tränar inte ska drabbas av den ekonomiska krisen. Men det kan krävas kreativa åtgärder för att klara av en del kostnader. I klippet ovan hör du Oscar Carlsson ge exempel på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.