Varför skiljer sig bidragen åt i de olika landstingen i Sverige?
— Generellt är det så att varje sjukvårdshuvudman, kommunal, regional eller landsting, ska se till att länets invånare får hjälpmedel, men man har själv rätt att bestämma hur tillhandahållandet ska gå till om vilka produkter man kan få och vilka nivåer på bidrag som kan förekomma, säger Lovisa von Goës, som är verksamhetschef på Hjälpmedelscentralen.
Enligt Lovisa von Goës har det varit på det här viset i många år och man har, trots flera utredningar och översyner, valt att inte ändra på det.
— Hälsa- och sjukvård är en ramlag och inte en rättighetslag och man vill värna om den kommunala suveräniteten, säger hon.
Vad tänker du om att det ser olika ut?
— Jag kan förstå medborgarperspektivet, att det känns orättvist och svårt att förstå. Många gånger har vi svårt att förklara var det ser olika ut. Men det är ju så att politiken bestämmer detta.
Kan det här komma att ändras i framtiden?
— Just nu i år har vi haft en hjälpmedelsutredning som lade fram sitt betänkande sista maj i år. Och ett av uppdragen som utredningen hade var just att ser över ojämlikheter i Sverige. Vi får se vad som bestäms när remissrundan är över, säger Lovisa von Goës.