Jägaren Glenn berättar för barnen om älgjakt och hur det går till. Foto: Privat

Jägare undervisade skolbarn i Mullsjö – ledde till anmälan

Uppdaterad
Publicerad
Jakt är ett ämne som ofta väcker diskussion. Nu är en skola i Mullsjö anmäld till skolinspektionen efter att en jägare berättat om älgjakt och visat det oladdade geväret för en grupp 6-åringar.

För sjätte året i rad berättade jägaren Glenn om älgjakt på Kronängsskolan i Mullsjö. Han visade vapnet, jaktradion, hörselskydden och ett stort fällhorn som han hittat. Han skrev själv i ett blogginlägg på svenskjakt.se att besöket var uppskattat och ledde till många frågor om älgjakt bland 6-åringarna. Glenn arbetar själv på skolan och ser det som ett naturligt inslag i vardagen.

Men alla höll inte med om att greppet var pedagogiskt och besöket anmäldes till skolinspektionen. Enligt svenskjakt.se står det i anmälan:

”Var i läroplanen styrks det att jägare kommer och undervisar barn om jakt, hur det går till och dessutom uppvisar vapen och troféer från sina tidigare räder”. Är det jakt och dödande som behöver läras ut till våra yngre åldrar? Samhället i stort strävar mot ett vänligare och mjukare samhälle. Men till våra förskoleklasselever kan man påvisa att död och vapen är en normalitet”.

Rektorn: ”Jakt är vanligt här”

Mullsjö kommun måste utreda och besvara anmälan under nästa vecka.

– Vi ser jakt som vanligt förekommande i kommunen, som är en liten glesbygdskommun med mycket skog. Älgjakten är stor här och nästan alla elever har någon jägare sin närhet och ser inte jakt som något konstigt, det är inget främmande för barnen, säger rektor Thomas Ekberg till Svensk jakt.

Flera föräldrar har hört av sig till SVT Nyheter och berättat att det stod i barnens veckobrev att jägaren skulle komma på besök och Glenn själv tycker att det är bra att det blir diskussion om ämnet.

– Jag tycker att det är positivt att så många har åsikter, säger han till SVT.

SVT rapporterade · Ska barn undervisas om jakt?

12.04
Hej! I artikeln ovan berättar vi om att en jägare anmälts till skolinspektionen efter att ha berättat för förskolebarn om älgjakt. Vad tycker du? Är detta bra eller dåligt? Håll en god ton i kommentarerna!
12.12
Det är alltså skolan som anmälts, inte jägaren.
Helt rätt! Vi förtydligar detta.
12.16
Det är vansinne, självklart ska man kunna berätta om jakt.
12.20
Håller helt med Olga B
12.20
Att hävda att jakt inte ska omnämnas eller informeras om i skolan är det samma som att hävda att jakt är en icke socialt accepterad verksamhet i samhället. Det kan likställas med att skolan inte får omnämna eller informera om att det finns vegetarianer och veganer. Skolan bör inte ta ställning varken för eller emot, det skapar bara polarisering.
12.23
Ni påstår att fällhornet är från förra året. Själv skriver jägaren ”Avslutningsvis får alla barn känna på och lyfta ett rejält fällhorn som jag hittade för många år sedan.”
Det är ändrat! Det var "många år sedan", som han skrev. 
12.27
Barn borde informeras "läras" om allt som försiggår i samhället. Om de inte får kunskap om varför och hur andra människor lever sina liv, hur skall de annars kunna fatta beslut om hur de vill leva sina egna liv?

Men skolan bör informera föräldrar medelst veckobrev (som verkligen inte alla föräldrar läser)
om vad som pågår i barnens värld.

Så länge som vi säljer döda djur i affären så bör barn lära sig var djuren kommer ifrån.
12.41
Skulle skolan bjuda in en djurrättsaktivist som berättar hur verkligheten ser ut, till skillnad från den propagandabild som köttindustrin, mjölkindustrin, fiskeindustrin och jaktivrare målar upp, så skulle skolan raskt tvingas ta avstånd från aktivisten pga av alla protester. Vi ljuger för våra barn och oss själva om hur maten kommer till tallriken och vilken inverkan det har på miljön, vår hälsa och, i slutändan, vår moral. Som tur är börjar propagandamuren rämna. Bara den hinner falla helt innan jorden brinner upp helt.
12.45
Men herregud, nu får det väl räcka med allt daltande. Kul idé att berätta för barnen om jakt och naturen.
12.45
Exemplariskt gjort! Då kött är en stapelingrediens i de flestas mathållning är det bra att befolkningen från ett tidigt stadium får veta vart det kommer ifrån för att redan då lära sig att ha respekt och ödmjukhet inför råvaran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer