Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättegången i fallet om mordet på Tove från Vetlanda kommer att hållas i Göta Hovrätt i Jönköping som planerat. Foto: SVT

Jävsanmälan avslås – rättegång i Tovefallet körs som planerat

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen risk för jäv trots åklagarbytet inför Toverättegången i Göta hovrätt. Det slår Hovrätten för Västra Sverige fast.

Beslutet på tisdagseftermiddagen innebär att rättegången kan genomföras som planerat med start imorgon onsdag.

I klippet ovan kan du höra hovrättslagman Niklas Rundberg om hur jävsdiskussionen påverkat inför rättegången.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Advokaten till en av de livstidsdömda flickorna, Clea Sangborn, anmälde under tisdagsmorgonen ledamöter i Göta hovrätt för jäv. Sangborn anser att domarna har för starka band till den nye åklagaren Thobias Wilhelmsson, som tidigare arbetade som domare i Göta hovrätt, eftersom de dömt i flera fall tillsammans.

Blixtutreddes av annan hovrätt

Göta hovrätt själv ansåg inte att det skulle vara frågan om jäv, men lät Hovrätten för Västra Götaland blixtutreda frågan. Och därifrån får man nu stöd – det förekommer inte någon jävssituation.

Rätten skiriver i sitt beslut att det faktum att den nye åklagaren tidigare arbetat med de som ska döma i målet inte gör att man har skäl att ifrågasätta oberoendet rent objektivt sett.

Oklart om överklagan

Beslutet kan överklagas, men försvarsadvokat Clea Sangborn säger till SVT att hon ännu inte har bestämt sig för om hon ska gå vidare.

Så här säger advokat Clea Sangborn om varför hon gjorde en jävsanmälan, se klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten Clea Sangborn anmäler domarna i Göta Hovrätt som ska döma Tovefallet för jäv. Foto: Mikael Fritzon/TT

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet