Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten Clea Sangborn anmäler domarna i Göta Hovrätt som ska döma Tovefallet för jäv. Foto: Mikael Fritzon/TT

Advokaten i Tovefallet anmäler domarna i hovrätten för jäv

Uppdaterad
Publicerad

Den i tingsrätten morddömda 20-åringens försvarare Clea Sangborn jävsanmäler domarna i Göta hovrätt som ska döma Tovefallet. Orsaken är att de tidigare har arbetat med den nya åklagaren i fallet.

Det var på måndagen som den tidigare åklagaren Adam Rullman bekräftade att han bytts ut, två dagar innan hovrättsförhandlingarna ska starta.

Clea Sangborn anser att domarna har för starka band till den nye åklagaren Thobias Wilhelmsson, som tidigare arbetade som domare i Göta hovrätt, eftersom de dömt i flera fall tillsammans. Det var P4 Jönköping först med att berätta.

– Att han nu då är åklagare mot de domare som han normalt sett jobbar tillsammans gör att det blir svårt att vara oberoende och att behandla parterna lika, eftersom man har ett förtroende för den ena på ett djupt plan, säger Clea Sangborn till SVT.

”Inget jäv”

Göta hovrätt bekräftar att man tagit emot en jävsanmälan, men håller inte med.

– Vi som är satta att döma i det här målet anser att det inte finns något jäv, säger hovrättslagmannen Niklas Rundberg, som är tänkt som ordförande på förhandlingen i ett pressmeddelande.

– Jag förstår om situationen kan uppfattas som speciell. I det här skedet krävs dock att det föreligger jäv för att en domare ska bytas ut. Hovrätten bestämmer dessutom inte vem som ska vara åklagare i ett mål.

Avgörs av hovrätten för Västra Sverige

Hovrätten kommer nu att överlämna till ledamöter vid Hovrätten för Västra Sverige, för att pröva frågan om jäv. Förhoppningen är att ett svar ska komma under dagen.

Den 19 april i år dömdes de två kvinnorna, 18 och 20 år gamla, i tingsrätten till livstids fängelse för mordet på Tove. Båda kvinnorna överklagade domarna och på onsdagen, den 4 oktober, ska hovrättsförhandlingarna inledas. Se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning av vad som hänt i fallet om Tove i klippet ovan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.