Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du rådman Erik Handmark motivera domen där båda åtalade kvinnorna döms till livstids fängelse för mord. Foto: TT

Domen i Tovefallet: Båda kvinnorna döms till livstid

Uppdaterad
Publicerad

Båda de åtalade kvinnorna döms för mord och grovt gravfridsbrott till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Den avgörande bevisningen har i första hand varit uppgifterna från rättsläkaren som tydligt förklarat att dödsorsaken var kvävning genom strypning, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Något utrymme för någon annan dödsorsak än kvävning genom strypning har enligt tingsrätten inte förelegat. Rätten anser också att vittnesmålet från en granne varit centralt för att klargöra vad som hänt under natten då Tove dog.

Eftersom utredningen i övrigt bekräftar den uppgift som 20-åringen kvinnan lämnat om att 18-åringen höll fast den döda kvinnans händer i samband med strypningen har tingsrätten fäst tilltro till denna uppgift. Därför döms alltså båda kvinnorna för att gemensamt och i samförstånd ha mördat Tove.

– Jag konstaterar att tingsrätten går på min linje och dömer de båda kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott till livstids fängelse. Det är tillfredsställande att vi får en tydlig dom där tingsrätten delar min bedömning att båda ska fällas till ansvar, säger senior åklagare Adam Rullman i ett pressmeddelande från Åklagarkammaren.

Väcker förvåning

Tove försvann efter en utekväll i mitten av oktober. De tre vännerna skulle gå hem och reda ut ett bråk. Det slutade med att 21-åriga Tove låg död på badrumsgolvet. Dagen därpå greps de två kvinnorna och de har suttit häktade sedan den 20 oktober.

– Det är förvånande att båda kvinnorna döms för mord och till livstids fängelse. Det har ju varit diskussioner kring 18-åringens roll, säger Karin Fagerlund, SVT:s kriminalreporter.

De två kvinnorna ska också betala omkring en miljon kronor tillsammans i skadestånd. Toves mamma, pappa, bror, syster och pojkvän får 130.000 kronor var i skadestånd, enligt tingsrättens beslut.

I klippet nedan ser du SVT:s krimreporter kommentera domen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s krimreporter Karin Fagerlund kommentera domen i fallet med mordet på Tove i Vetlanda. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet