Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du en ljudupptagning från tingsrätten när rättsläkaren berättade vad som orsakat Toves död. Foto: TT/Polisens förundersökning

Rättsläkaren i Tove-fallet hördes i Eksjö tingsrätt

Publicerad

När rättsläkaren Alexandra Lazarevic hördes i Eksjö tingsrätt på torsdagen var hon tydlig med vad som orsakade Toves död. I klippet ovan hör du en ljudupptagningen från tingsrätten.

– Vi har utrett eventuell inandning av maginnehåll. Det finns inte stöd för någon annan dödsorsak än strypning, säger Alexandra Lazarevic under tingsrättsförhandlingen.

20-åringens försvarsadvokat Clea Sangborn driver tesen att det kanske kan vara svårt att fastställa att kvävning genom strypning orsakat Toves död. Hon menar att dödsorsaken exempelvis skulle kunna vara kvävning genom att Tove andats in magsäcksinnehåll, så kallad aspiration.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Men det utesluter rättsläkaren, som säger att de har utrett detta.

– Då ser man att luftvägarna är fyllda med maginnehåll. Det är de inte. Vi har inte sett något magsäcksinnehåll i lungorna. Det innebär att magsäcksinnehållet kommit efter att andningen upphört.

18-åringen sitter inte i salen

18-åringen har valt att inte sitta med i salen när rättsläkaren hörs. Hon sitter i ett häktesrum och följer förhöret med enbart ljud.

20-åringen hävdar att 18-åringen hållt fast Tove på toalettgolvet där hon dog, men det nekar den yngre kvinnan till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet