Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så lät det under rättegången. Foto: SVT

Tove ströps till döds enligt rättsliga rådet

Uppdaterad
Publicerad

Det var strypning som var den huvudsakliga dödsorsaken när 21-åriga Tove från Vetlanda dödades, enligt Socialstyrelsens rättsliga rådets yttrande. Detta enligt uppgifter till SVT. Svaret från rådet kan bli avgörande för den slutliga domen.

Rättsliga rådet fick tidigt i somras i uppdrag att göra en genomlysning av det omdiskuterade obduktionsprotokollet angående mordet på Tove hösten 2022. Den 19 april i år dömdes två kvinnor, 18 och 20 år gamla, till livstids fängelse för mordet och tingsrätten lade stor vikt vid dödsorsaken, som enligt obducenterna var strypning.

Dödsorsaken omtvistad

Båda kvinnorna överklagade domarna och 20-åringens advokat anlitade professor Anders Eriksson för att granska det rättsmedicinska utlåtandet. Hans främsta invändning är att det inte kan anses klarlagt att Tove avled till följd av strypning, det kan istället handla om kvävning genom inandning av eget magsäcksinnehåll.

Åklagaren Adam Rullman begärde då att Socialstyrelsens expertorgan, det rättsliga rådet, skulle granska såväl det ursprungliga utlåtandet som Erikssons inlaga.

Delar obducenternas bild

Rättsliga rådet har anlitat Brita Zilg, specialist i rättsmedicin och ledamot i rådet, för att gå igenom materialet. SVT Nyheter har tagit del av hennes yttrande liksom rådets slutsatser. Bägge handlingarna är delvis hårt sekretessbelagda, men tillsammans med andra källor kan vi konstatera att rådet i stort delar obducenternas bild av hur Tove dog.

Rådet menar att de rättsmedicinska fynden talar för att Tove dog av manuell strypning. Man reserverar sig emellertid för att inandning av magsäcksinnehåll kan ha varit en bidragande orsak men man kan inte uttala sig om i vilken utsträckning. Huvudorsaken till Toves död anses alltjämt ha varit strypningen.

Det håller 20-åringens advokat, Clea Sangborn, inte med om. Hon pekar på formuleringarna om magsäcksinnehållet.

”Det innebär att det finns ett rimligt tvivel om dödsorsaken. När det råder osäkerhet och tvivel i en sådan central fråga som dödsorsaken ska domstolen hellre fria än fälla”, skriver hon i ett sms till SVT Nyheter Jönköping.

Hovrättsförhandlingarna inleds den 4 oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ljudet från rättegången – 20-åringen ger sin version i förhöret. Foto: Margeta Borg/SVT samt privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.