Advokat Clea Sangborn, försvarare till 20-åringen, vill att polisen ska gå igenom nyckelvittnets telefon för att se om den tidslinje som tingsrätten slagit fast stämmer. Foto: Mikael Fritzon/TT

Mordet på Tove: Advokat vill att nyckelvittnets telefon beslagtas

Uppdaterad
Publicerad

Den morddömda 20-åringens advokat tycker att polisen bör gå igenom grannens mobiltelefon för att bättre kunna tidsbestämma då Tove dog. En granskning som P4 Jönköping gjort visar att tidpunkten för mordet kan varit en annan än den som tingsrätten slagit fast.

Grannen som är ett nyckelvittne har visat sin stegräknare i telefonen för P4 Jönköping och den visar att Tove kan ha dött vid en annan tidpunkt än den som tingsrätten slagit fast..

– Normalt sett så brukar inte polisen beslagta ett vittnes telefon, men här blir det väldigt viktigt att göra det. Så det tycker jag definitivt att de ska göra nu. Det är mycket möjligt att jag begär den kompletteringen, säger 20-åringens advokat Clea Sangborn till P4 Jönköping.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Dödsorsaken ifrågasätts

Hovrättsförhandlingen i Tove-fallet skulle ha hållits denna vecka i Göta hovrätt. Eftersom Clea Sangborn kallat en ny rättsläkare som vittne i hovrätten flyttades förhandlingen fram till slutet av augusti.

Clea Sangborn ifrågasätter dödsorsaken och hon har till hovrättsförhandlingen kallat Anders Eriksson, professor i rättsmedicin, som nytt vittne.

Dömdes till livstids fängelse

I april dömdes kvinnorna, 18 respektive 20 år gamla, för mord och grovt gravfridsbrott på Tove till livstids fängelse. Den avgörande bevisningen var i första hand uppgifterna från rättsläkaren som tydligt förklarade att dödsorsaken var kvävning genom strypning. Men även tidlinjen har varit central för att få 18-åringen fälld. Hon hävdar att hon sov när Tove dog.

I klippet nedan hör du när grannen vittnade i tingsrätten om de dunsar som han hörde från lägenheten där Tove dog och om mötet med den nu morddömda 20-åringen i trapphuset:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grannen förhördes under den tredje rättegångsdagen. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet