Foto: Viktoria Liljeqvist Heljemo

Jesusbarnet återfunnet i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Det försvunna Jesusbarnet är tillbaka. Figuren stals ur en julkrubba vid kyrkan i Värnamo under nyårsnatten, men på onsdagsmorgonen hade någon lämnat tillbaka Jesus.

Utanför Svenska kyrkan i Värnamo finns en julkrubba uppställd, men under nyårsnatten roade sig någon eller några med att stjäla krubbans huvudperson. Jesusbarnet och den vagga han ligger i var försvunnen.

Stölden polisanmäldes under nyårsdagen. Julkrubban är låst under kvällar och nätter och det är oklart hur gärningspersonen har tagit sig in i krubban för att stjäla föremålen. Men på morgonen på onsdagen kom Jesus tillbaka igen. Det var Värnamo Nyheter först med att berätta. Den lilla figuren låg placerad på kyrktrappan när personal kom dit.

– Min kollega Viktor hittade Jesusbarnet tillsammans med krubban som hade levererats lite snyggt utanför kyrkan. Han var då naken för filten hade han blivit av med så stackaren frös, säger Viktoria Liljeqvist Heljemo som arbetar på Svenska kyrkan i Värnamo till SVT.

Förblir mysterium

Kyrkan har även tidigare råkat ut för att Jesusfiguren stulits.

– Det har hänt förut, men det är ett par år sedan. Då hittades han på vift mellan Gislaved och Anderstorp i ett dike. Vi är väldigt tacksamma att han hittades i så bra skick och att han nu är i tryggt förvar, säger Viktoria Liljeqvist Heljemo.

Det finns ännu ingen misstänkt till stölden. Tidigare år har det även stulits får från samma krubba. Men kyrkan har inga planer på att vidta några särskilda säkerhetsåtgärder.

– Julen har ju en viss mystik över sig så det får väl bli ett mysterium hur han försvann också, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.