Johan Gustafsson om fångenskapen hos al-Qaida

Uppdaterad
Publicerad

Johan Gustafsson från Värnamo kidnappades under en motorcykelresa i Afrika den 25 november 2011 av al-Qaida-ansluten gruppering. Under sin första tid i fångenskap fruktade Johan Gustafsson för sitt liv.

Det är nu drygt två år sedan Johan Gustafsson släpptes fri efter att ha suttit kidnappad i över fem och ett halvt år i Mali. Nu visas dokumentären ”Fånge hos al-Qaida” på SVT Play, se den här och på SVT 1 på tisdag den 3 september klockan 21.00. Filmen är gjord av Marika Griesel och Simon Stanford.

I filmen får vi följa familjens vånda innan beskedet om Johans frigivning i juni 2017.​ Vi träffade Johan Gustafsson i samband med att dokumentären premiärvisades på Gummifabriken i Värnamo.

Svensk man kidnappad i Mali

Hör honom berätta om tiden i fångenskap i klippet ovan och se några smakprov från dokumentären.

Scener från Kalahariöknen

Dokumentären är inspelad i Stockholm, Åminne, Malmö, Sydafrika och i Kalahariöknen. Filmen innehåller en del, som regissör Simon Stanford uttrycker det, försiktigt dramatiserade scener. Några av dem är inspelade i Kalahariöknen eftersom det inte ansågs säkert att åka till Mali.

– Jag tyckte om att vara tillbaka i öknen, jag kanske nästan ser för nöjd ut med det i filmen, säger Johan Gustafsson och ler när vi träffar honom inför filmpremiären på Gummifabriken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet