Jönköping – Alla förskollärarplatser bort

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen examensrätt för förskollärarutbildningen i Jönköping. Idag har också regeringen gått på samma linje som högskoleverket och sagt definitivt nej.

Nu när regeringen sagt sitt finns ingen återvändo: med indragen examinationsrätt för förskollärare försvinner 350 utbildningsplatser från Jönköping.

Regeringen vill bygga ut lärarutbildningen på vissa orter, och krympa antalet studieplatser på andra. Högskolan i Jönköping är en av de som drabbas hårdast.

Jönköping får ett fåtal extra platser på ämneslärarsidan, men tappar alla förskollärarplatser.

Bakgrunden är att Jönköping inte klarade Högskoleverkets krav för den nya lärarutbildningen.

Rektorn för högskolan i Jönköping tycker, inte överraskande, att högskoleverkets bedömning är orättvis och att utbildningen i Jönköping väl kan mäta sig med den på andra orter. Någon ny ansökan lär det inte bli på ett tag, men kanske samverkan med andra högskolor.

– Rent praktiskt kan det gå till så att vi driver en del av utbildningen, men att studenterna då får sin examen från ett annat lärosäte.

Anna-Karin Hedén

anna-karin.heden@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.