Foto: SVT/Johannes Tolf

Jönköping anses ha bäst framtidsutsikt i landet

Publicerad

Jönköping rankas som den stad i landet med bäst framtidsutsikter. Det menar i alla fall konsultbolaget WSP efter att ha undersökt och rankat 67 svenska stadskärnor.

Jönköping har enligt undersökningen den bästa ekonomiska och demografiska förutsättningen bland de städer som rankas.

– Vi har valt att titta på faktorer som är viktiga för en stads framtid och den långsiktiga utvecklingen. Jönköping har en hyfsat stor befolkning, hyfsade inkomster och så vidare. När vi vägde samman alla variabler så rankas Jönköping som etta, säger Fredrik Bergström, doktor i ekonomi och affärsområdeschef på WSP.

Fredrik Bergström är doktor i ekonomi och affärsområdeschef på WSP. Foto: WSP

Munksjöstaden

Han lyfter upp utvecklingen vid Munksjön som ett gott exempel på hur staden har utvecklats den senaste tiden.

– Det har hänt mycket i Jönköping och det händer exempelvis spännande saker vid Munskjön, har jag sett, med alla byggen där.

Konsultbolaget har rankat stadskärnorna utifrån tio olika parametrar och skapat ett index som de kallar stadsbarometerindex. Men Stockholm, Göteborg och Malmö har inte varit med i undersökningen, eftersom de städerna anses ha för stort försprång mot övriga.

Butiksdöd

Ett stort antal butiker har under de senaste åren tvingats slå igen i centrala Jönköping, bland annat till följd av e-handeln. Men det som i svarta rubriker emellanåt beskrivits som butiksdöden har inte försämrat Jönköpings framtidsutsikter, enligt Fredrik Bergström:

– Det har historiskt varit stort fokus på att enbart stärka handeln i stadskärnorna. Vi menar att det är viktigt att inse att stadsutveckling handlar om att stärka staden i sin helhet och även stärka den omkringliggande regionen. Går det bra för staden går det bra för regionen och vice versa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.