Kerstin Birgersson, strategisk chef och Petra Lissell Girmalm, skolpsykolog, konstaterar att nya arbetssätt lockat skolpsykologer till Jönköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Jönköping lockar skolpsykologer efter akut brist

Publicerad

Efter en period av akut brist på skolpsykologer har Jönköpings kommun i år lyckats rekrytera många nya. Det är nya arbetssätt som har lockat nya att komma hit och etablerade att stanna kvar.

2016 var bara sex av tio tjänster som skolpsykologer besatta i Jönköpings kommun. Förra året var det ännu värre – bara tre skolpsykologer fanns i tjänst.

– När det var som sämst hade vi tre psykologer – och det är inte så mycket i en stor kommun som Jönköping, säger Kerstin Birgersson, strategisk chef i Jönköpings kommun.

Kerstin och hennes kollegor satte sig ner för att se över varför få ville söka tjänster som skolpsykolog och vad som kunde få de som fanns att stanna kvar. De kom fram till att skolpsykologerna borde få arbeta mer självständigt, vara närmare knutna till skolorna och att de skulle arbeta mer med förebyggande arbete.

Ökat antal sökande

Det här verkar vara rätt tänkesätt – i alla fall ökade nu antalet sökande radikalt – och hittills i år har sex nya psykologer anställts.

– Vi har haft en god rekrytering. vi har fått in många ny psykologer till oss. De upplever ju att det är roligt att få jobba med förändringsarbete, att man får vara med och påverka.

Jönköpings kommun påbörjar det här läsåret ett pilotprojekt där psykologerna knyts till sina skolor och för att där bli en mer naturlig del i elevhälsoteamet.

– Vår förhoppning är att det gör att vi blir mycket mer tillgängliga ute på skolorna, säger Petra Lissell Girmalm, skolpsykolog i Jönköping.

Fler behövs

Men kommunen fortsätter ändå söka skolpsykologer, dels för att någon tjänst fortfarande är obesatt och för att det finns flera som är barnlediga.

I Jönköpings kommun har det gått över 2 000 elever per skolpsykolog. Psykologförbundet har som riktmärke att det ska finnas en skolpsykolog per 500 elever.

– Där är vi inte! I en framtid kanske vi så småningom kan hoppas på det, men där är vi inte ännu, säger Kerstin Birgersson.

Är det långt dit?

– Ja, det är långt dit. Det är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.