Jönköpings kommun har beslutat om ett styrdokument som säger nej till att bygga bostäder på åkermark. Foto: TT

Jönköping säger nej till bostäder på jordbruksmark

Uppdaterad
Publicerad

Bostäder ska inte längre få byggas på jordbruksmark i Jönköpings kommun, Kommunfullmäktige sade under torsdagen ja till ett nytt styrdokument där jordbruksmark ska värderas högre och skyddas.

Koalitionen i Jönköping lade i våras fram förslaget om att jordbruksmarken i kommunen inte längre får användas till bostadsbyggande, istället ska skogsmark användas till nya bostadstomter.

– Det handlar bland annat om att vi vill stärka miljöarbetet och livsmedelsförsörjningen, har kommunalrådet Mona Forsberg (S), tidigare sagt till SVT. Dock vill hon inte att friluftsområden ska störas.

I Jönköpings kommun har det tidigare byggts en hel del bostäder på odlingsbar jordbruksmark, något som har kritiserats av bland andra LRF.

Vid dagens omröstning i kommunfullmäktige var man inte enig. Moderaterna och Kristsdemokraterna var emot förslaget med hänvisning till att den nuvarande miljöbalken är tillräcklig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer