På 257 platser i Sverige påminns vi om att spöken, gastar och mylingar en gång i tiden var en del av människors vardag.Fotografen Mattias Bokinge och historiken Elin Ljungqvist har jobbat mycket med folktro genom åren och i flera projekt har de samlat in hundratals berättelser från Vaggeryds kommun som handlar om olika folktroväsen.
Vi möter dem på Skillingaryds militärmuseum där det i två av byggnaderna sägs spöka.
I klippet ovan berättar Mattias om den så kallad huvudlöse soldaten på mässen. Vi får också följa med in i intendentbostaden som ska vara Skillingaryds mest hemsökta hus.
Risk att vi blir historielösa
Genom att kolla på Lantmäteriets ortnamnsregister har Statistiska Centralbyrån undersökt hur många platser det finns där namnet kan förknippas med spöken, gastar och mylingar. Flera av dem ligger idag avlägset, men i början på 1800-talet bodde över 90 procent av landets befolkning på landsbygden utanför städerna.
Mattias Bokinge menar att det är viktigt att historierna bevaras till kommande generationer så att vi inte blir historielösa.
– Det här är en otroligt stor del av den föreställningsvärld som man hade i det gamla bondesamhället. Tyvärr är det tydligt på 1800-talet hur saker plockas bort. Jag tror man valde att inte berätta om det man tyckte var skrock och vidskepelse, säger han.
Här finns platser i länet med spöklika namn
Spökekrök Vetlanda
Spökegöl Korsberga
Spöktallen Nye
Spökstenen Åseda
Spökebäcken Vetlanda
Spökeröret Bruzaholm
Spökgölen Aneby
Spökegölen Sundhultsbrunn
Spökekulle Vaggeryd
Spökgölen Hok
Spökestenen Lekeryd
Spökedungen Skärstad
Spökeberget Ölmstad
Spökeslätten Bankeryd
Spökedungen Tenhult
Gastaliden Sandhem
Gastakulle Furusjö
Gastabacken Kortebo
Gastakullen Brundstorp
Gastalyckan Barnarp
Gasteken Bruzaholm
Gasttoroagälen Ekenässjön
Gastaröret Skede
Gastamötet Landsbro
Gastagälen Rörvik
Gastabacken Gislaved