Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan följer vi med Mattias Bokinge och Elin Ljungqvist till några av spökplatserna i Vaggeryds kommun Foto: SVT/Linda Mathillas/Mattias Bokinge

Jönköpings län har flest spökplatser i landet

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings län har flest platser i landet, femton stycken, som via namnet kan kopplas ihop med spöken, men ännu fler förknippas med gastar och mylingar. Det visar en undersökning som SCB gjort.

På 257 platser i Sverige påminns vi om att spöken, gastar och mylingar en gång i tiden var en del av människors vardag.Fotografen Mattias Bokinge och historiken Elin Ljungqvist har jobbat mycket med folktro genom åren och i flera projekt har de samlat in hundratals berättelser från Vaggeryds kommun som handlar om olika folktroväsen.

Vi möter dem på Skillingaryds militärmuseum där det i två av byggnaderna sägs spöka.

I klippet ovan berättar Mattias om den så kallad huvudlöse soldaten på mässen. Vi får också följa med in i intendentbostaden som ska vara Skillingaryds mest hemsökta hus.

Risk att vi blir historielösa

Genom att kolla på Lantmäteriets ortnamnsregister har Statistiska Centralbyrån undersökt hur många platser det finns där namnet kan förknippas med spöken, gastar och mylingar. Flera av dem ligger idag avlägset, men i början på 1800-talet bodde över 90 procent av landets befolkning på landsbygden utanför städerna.

Mattias Bokinge menar att det är viktigt att historierna bevaras till kommande generationer så att vi inte blir historielösa.

– Det här är en otroligt stor del av den föreställningsvärld som man hade i det gamla bondesamhället. Tyvärr är det tydligt på 1800-talet hur saker plockas bort. Jag tror man valde att inte berätta om det man tyckte var skrock och vidskepelse, säger han.

Spökekrök Vetlanda

Spökegöl Korsberga

Spöktallen Nye

Spökstenen Åseda

Spökebäcken Vetlanda

Spökeröret Bruzaholm

Spökgölen Aneby

Spökegölen Sundhultsbrunn

Spökekulle Vaggeryd

Spökgölen Hok

Spökestenen Lekeryd

Spökedungen Skärstad

Spökeberget Ölmstad

Spökeslätten Bankeryd

Spökedungen Tenhult

Gastaliden Sandhem

Gastakulle Furusjö

Gastabacken Kortebo

Gastakullen Brundstorp

Gastalyckan Barnarp

Gasteken Bruzaholm

Gasttoroagälen Ekenässjön

Gastaröret Skede

Gastamötet Landsbro

Gastagälen Rörvik

Gastabacken Gislaved

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer