Foto: Arkivbild SVT

Jönköpings län sämst på jämställda styrelser

Uppdaterad
Publicerad

Bland börsens storbolag närmar sig andelen kvinnor i styrelserna 40 procent. Men räknas landets samtliga aktiebolag in i statistiken landar andelen på 20 procent, rapporterar Dagens industri.

Det är affärsinformationsföretaget Creditsafe som på Di:s uppdrag rangordnat landets län utifrån andelen kvinnor i de aktiva aktiebolagens styrelser.

Även om utvecklingen går långsamt är trenden svagt positiv i de flesta delarna av landet. I 19 av Sveriges 21 län har andelen kvinnliga ledamöter ökat något under det gångna året. Men det rör sig i de flesta fall om mycket små ökningar på mindre än en procentenhet.

Sämst är kvinnorepresentationen i entrepenörstäta Småland. I Jönköpings och Kronobergs län ligger andelen kvinnliga styrelseledamöter runt 17 procent, skriver tidningen. I närliggande Kalmar län är andelen kvinnliga styrelseledamöter något högre, men fortfarande en bit under rikssnittet.

Gotland och Stockolm är de län där andelen kvinnor i styrelserna är störst, närmare 22 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.