Nu agerar länstrafiken och säger upp ett av de avtal som man har med Cabonline. Foto: Janerik Henriksson / TT

Jönköpings länstrafik säger upp avtal med Cabonline på grund av bristande kvalitet

Uppdaterad
Publicerad

Under hela hösten har resenärer som åker med färdtjänst drabbats av förseningar och inställda resor. Nu agerar länstrafiken och säger upp ett av de avtal som man har med taxibolaget Cabonline.

– Vi vet att en del av våra kunder har råkat ut för att deras resor har blivit mycket försenade eller i värsta fall inställda på grund av att Cabonline inte har levererat enligt avtalet, och vi vill inte att det ska hända. Av omsorg om våra kunder använder vi nu möjligheten att säga upp det avtal med Cabonline där företaget självt styr fordonen, säger Anna-Karin Malm, serviceresechef på Länstrafiken.

Anna-Karin Malm är chef för serviceresor. Enligt henne har Cabonline inte lyckats leverera det de lovat. Foto: Ulrica Abrahamsson /SVT

Fungerar inte

Cabonline har två avtal med Jönköpings länstrafik. Enligt det ena avtalet direktstyrs Cabonlines fordon av länstrafiken och det fungerar bra, enligt Anna-Karin Malm. Det andra, där fordonen styrs av Cabonline själva, fungerar inte.

Exempel på brister är bland annat en stor oförutsägbarhet kring antalet tillgängliga fordon vid varje enskilt tillfälle, långtgående och återkommande förseningar samt helt uteblivna körningar.

Cabonlines regionchef, Sasa Vejzovic, är besviken över beskedet.

– Alla avvikelser som vi har haft har inte drabbat kunden. Det har bland annat handlat om att vi i förväg kunnat meddela länstrafiken att vi inte haft tillräckligt med fordon, men visst det har drabbat kunderna också, säger han., se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet motiverar Anna-Karin Malm på JLT beslutet. Sasa Vejzovic som är regionchef på Cabonline tycker att det är synd att avtalet nu sägs upp. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Längre väntetider

Uppsägningen av avtalet innebär att det under en period kommer att finnas något färre fordon i drift inom färdtjänst, sjukresor och närtrafik. För de personer i Jönköpings län som åker med serviceresor kan det under en tid innebära att de behöver åka vid en lite tidigare eller senare tidpunkt än den som är optimal för kunden, skriver JLT i ett pressmeddelande.

SVT har tidigare granskat Jönköpings kommuns skoltaxiavtal med Cabonline . Hela granskningen finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.