Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Khammo är en av de chaufförer som kör skoltaxi. Han säger att den låga ersättningen gör att chaufförer ”bommar” resor eller sätter sina bilar på paus. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Taxichauffören: Kommunen har upphandlat ett för billigt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Flera chaufförer som kör för Cabonline säger att de är missnöjda med både ersättning och arbetsvillkor och att det är orsaken till att så många barn kommer för sent till skolan, eller inte blir upphämtade alls.

Som SVT berättade under måndagen har problemen med Jönköping kommuns skoltaxi fortsatt. Bara under höstterminens första dagar kom taxin för sent, eller inte alls, vid minst 98 tillfällen.

Flera chaufförer har hört av sig till SVT Nyheter Jönköping och berättar att det inte är ovanligt att de bommar en resa, eller sätter sin bil i pausläge och då inte finns tillgänglig att köra.

Föräldrar och skolpersonal skäller

Varje dag kör Cabonline drygt 160 barn till och från skolan i så kallad skoltaxi.

– Det är barn som skriker och kissar ner sig, föräldrar och skolpersonal som skäller på oss för att vi är sena. Om det då är en kort resa så är det helt enkelt inte värt det. Då sätter jag hellre min bil på paus istället. Det blir för mycket huvudvärk för för lite pengar, helt enkelt, säger Anders, som vill vara anonym.

Cabonline har jobbat med att få till fasta slingor till vissa av eleverna, men varje morgon finns det ett antal turer som inte är bokade i förväg. Första och andra skoldagen på höstterminen handlade det om 34 resor.

Bommar resor

En kortare körning kan ge en hundralapp i ersättning. Det gör att flera av turerna ses som mindre attraktiva och då ”bommas” av föraren. Det innebär att turen går över till någon annan.

Även de chaufförer som har fasta slingor har svårt att hinna med, vilket gör att de kan tvingas bomma en resa, för att hinna med.

Martin Khammo är en av de chaufförer som inte fått någon fast slinga och därmed tvingas ta de korta, mindre lönsamma turerna. Han säger själv att det är anledningen till att hans taxirörelse nu gått i konkurs.

Vill inte att barnen ska bli lidande

Martin säger att han är inte en av de som bommar resor.

– Jag har själv barn och jag vill inte att skolbarnen ska lida. I grunden är ju det här kommunens fel som har upphandlat ett så billigt avtal, säger Martin Khammo.

Här kan du läsa mer om avtalet

Men det här är ju ert jobb – ska man inte förvänta sig att ni tar ansvaret att köra barnen till skolan?

Jag vet att detta är mitt jobb, men jag måste kunna få rimligt betalt, säger Anders.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolskjuts Jönköping

Mer i ämnet