Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cabonline har betalat 1 918 000 kronor i viten mellan april 2022 och januari 2023. Sedan dess har de inte fått ett enda vite. Hör regionchefen i klippet ovan. Foto: SVT

Så har taxibolaget Cabonline agerat för att förbättra skolskjutsarna

Publicerad

Sedan i februari har taxibolaget Cabonline inte fått ett enda vitesbelopp för missade eller sena körningar eller värre incidenter. Under tio månader innan dess betalade man nästan två miljoner i böter till Jönköpings kommun.

En framgångsfaktor, om man får tro taxibolagets regionchef, är att de satt in en ny operativ chef för att göra månadsavstämningar med kommunen.

Samra Kalled har möten med handläggarna på skolskjutsenheten varje månad. Där tar de upp problem som varit och diskuterar hur körningarna ska fungera bättre.

– Emellanåt har vi avstämningar med kommunen dagligen för att följa upp hur arbetet går, säger Samra Kalled, som sedan februari haft ett fokus på att få skoltaxin i Jönköping att fungera bättre.

Skolskjuts Jönköping

Finns utmaningar

Både kommunen och Cabonline säger att det fortfarande finns utmaningar, men att det nu fungerar.

SVT har tidigare rapporterat om stora brister med skoltaxin då föräldrar fått lämna sina jobb för att skjutsa när taxin uteblivit, barn som blivit lämnade utan tillsyn, föräldrar som i desperation sagt upp skoltaxin för att det ändå inte fungerar.

– Det är ju inte felfri leverans. Det uppstår ju nästan dagligen avvikelser som beror på olika saker, men vi försöker hantera dem så gott vi kan så att det blir så bra leverans i sin helhet som möjligt, säger Sasa Vejzovic, som är regionchef på Cabonline.

Vad är det för avvikelser?

– Någonting kan hända, en bil kan gå sönder, ett barn är sjukt eller försenat och så påverkar det så andra blir försenade. Jag skulle vilja säga att de utmaningar vi har skiljer sig inte jämfört med andra skolavtal. De stora utmaningarna som vi tidigare haft i Jönköping är borta, säger Sasa Vejzovic.

Cabonline har nu kört tre av fyra år. Upphandlingen inför nästa avtal har börjat.

– Det är klart att det här är ett intressant avtal för oss, säger Sasa Vejzovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjuts Jönköping

Mer i ämnet